Проф. д-р Татјана Калевска Универзитет „Св. Климент Охридски“ – Битола Технолошко- технички факултет, Велес
Наставно-научни области: Технологија на месо и месни преработки; Технологија на млеко и млечни производи; Квалитет, технологија и безбедност на храна од животинско
потекло
E-mail 1: tatjana.kalevska@uklo.edu.mk; E-mail 2 : tkalevska@gmail.com
Доктор на биотехнички науки Тема на докторска дисертација: “Одредување на разликите на јагнешко месо добиено од јагниња одгледувани во органски и конвенционален систем”.
Универзитет “Св. Климент Охридски” – Битола, Факултет за “Биотехнички науки” – Битола
Магистер по биотехнички науки од областа на Квалитет и безбедност на млеко и млечни производи Тема на магистерска работа: “Влијание на хигиенската исправност на млекото
врз рандманот на сирењето”. Универзитет “Св. Климент Охридски” – Битола, Факултет за “Биотехнички науки” – Битола
Дипломиран инженер за преработка на анимални производи Универзитет “Св. Климент Охридски” – Битола Факултет за “Биотехнички науки” – Битола
Сертификати:
– Internal audits based of Hazard Analisis and Critical Control Points (HACCP) method. Organized by CSQA and conducted by Biotechnicon,
– Trening in technology of sheep and gooat cheese production. Macedonian Agricultural Advisory Support Programme – MAASP.
– Hazard Analisis and Critical Control Points Principles and Practice. Organized by CSQA and conducted by Biotechnicon.
– Implementation of HACCP – system in practice. MIT Universitiy-Skopje
Проекти:
-TEMPUS project – FOODLINKS “Improving Academia – Industry Links in Food Safety and Quality” (2010-2013).
-BAS project “Stimulating citizens participation to recycle processes through the implementation of benefits systems” 2017- (in progress)